Universitetsbibliotekets e-resurser kräver snart x-konto

Nyhet: 2017-03-20

Den som befinner sig utanför universitetets nätverk får idag logga in med lånekortsnummer och personnummer för att komma åt universitetsbibliotekets e-resurser, det vill säga digitala tidskrifter, databaser och böcker. Inom kort är det istället x-kontot som används för att komma åt resurserna. Vänd dig till den institution där du har din anknytning om du behöver ett x-konto.

Från 1 april kommer distansåtkomst till universitetsbibliotekets e-resurser (digitala tidskrifter, databaser och böcker) ges via GU:s SSO-inloggning (Single Sign ON), det vill säga den som idag används till Medarbetarportalen (x-konto/gus-konto).

För dem som inte har ett GU-konto

Förändringen innebär att forskare och studenter utan GU-konto behöver vända sig till de GU-institutioner som de har anknytning till för att be behörighetsansvariga respektive kursledare att få GU-konto som kan användas för inloggning och därmed distanstillgång till bibliotekets informationsresurser. Berörda är exempelvis forskande emeriti, regionanställda med forskningsanknytning och deltagare i uppdragsutbildningar.

Ansök om externt konto

En blankett för ansökan om externt forskarkonto finns på Medarbetarportalen.

Kursansvariga kan vända sig till sin institutions administratör för studentkonton (GUSAIDA-administratör) och få hjälp att skapa externa studentkonton åt exempelvis uppdragsstudenter. Om institutionen saknar administratör kan de istället skicka ett mail till Servicecenter och ange följande:

• Förnamn
  • Efternamn
  • E-postadress
  • Personnummer eller (om personnummer saknas) födelsedata (6 siffror)

Viktigt är att det i ämnesraden anges vilket Servicecenter studenterna ska hämta ut kontot på, ex. Servicecenter Haga. Lista över samtliga Servicecenter.

Servicecenter skickar ett mail till studenten när kontot är klart att hämta. Studenterna behöver ha med giltig legitimation när kontot hämtas.

Användare som tillhör allmänheten påverkas ej

Universitetsbibliotekets användare som tillhör allmänheten kommer inte att beröras. De har aldrig kunnat logga in för distanstillgång och kommer ännu en tid att använda sig av lånekortsnummer och personnummer för inloggning på de offentliga datorerna.

Artikeln publicerades först på: medarbetarportalen.gu.se

Sidansvarig: Cecilia Koskinen|Sidan uppdaterades: 2017-02-15