Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • Skolbarn från Hisingen fick testa på universitetslivet

  [2018-02-07] Fyra klasser i årskurs 6 från Svartedalsskolan på Hisingen har besökt Sahlgrenska akademin och testat hur det är att studera på universitetet.

 • Thaher Pelaseyed får SSMF:s Stora Anslag

  [2018-01-24] Thaher Pelaseyed, som nyligen kommit hem till Göteborg igen efter en längre tid som postdok vid Cornell University, etablerar nu en egen forskargrupp, med fokus på en ny typ av receptorer på tarmcellens yta. Genom ett stort bidrag från Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning har han har just säkrat sin finansiering de närmsta fyra åren.

 • Teresa Lagergård: 'Med kunskap besegrar man rädsla'

  [2018-01-24] Kikhosta, hjärnhinneinflammation och veneriska sjukdomar. Teresa Lagergård har ägnat sitt forskarliv åt olika bakterieinfektioner, och menar att dagens vaccinationsdebatt är en svår kamp mellan kunskap och känslor.

 • Möjliga kliniska samarbeten lockade David Bryder till Göteborg

  [2018-01-17] Lundaforskaren David Bryder, som gjort banbrytande upptäckter om blodstamceller, har numera kontor i Sahlgrenska Cancer Center på Medicinareberget. Den translationella miljön, och de goda möjligheterna till samarbete med kliniska forskare, var det som framförallt lockade honom hit.

 • Hälsokost för tarmbakterierna förbättrar skyddet i tarmen

  [2018-01-10] Alla som slår vakt om sin hälsa bör även tänka på vad tarmbakterierna äter. Kostfibrer påverkar oss genom att vara en viktig näringskälla åt tarmbakterierna. Mängden fibrer i kosten påverkar viktökning, blodsocker och insulinkänslighet och nu visar forskning att kostfibrer även påverkar hälsotillståndet i tjocktarmen.

 • Stor samverkanssatsning inom cancerforskning - för bättre läkemedel och diagnostik

  [2017-12-20] Med utgångspunkt i forskning från Göteborgs universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset storsatsar nu Vinnova och Västra Götalandsregionen på ett samverkansprojekt som kommer att förbättra vården av cancerpatienter. Både företag och sjukvård ingår i projektet, som leds av forskningsinstitutet RISE och har en totalbudget på 44 miljoner kronor.

 • Totalt tolv miljoner från Sjöbergstiftelsen till cancerforskning vid Sahlgrenska akademin

  [2017-12-18] Två grupper som forskar om cancer kan nu lägga i en högre växel, tack vare en satsning från Sjöbergstiftelsen på totalt tolv miljoner kronor. Bengt Hallberg och hans kollegors forskning kan i förlängningen leda till nya sätt att behandla patienter vars lungcancer utvecklat resistens mot läkemedel på grund av genetiska mutationer, och Jonas Nilsson och hans medarbetare ska vidga användningsområdet för så kallade avatarmöss, så att de kan användas för att undersöka ytterligare cancerformer.

 • Återkopplingssignaler komplicerar behandling av svårbotad barncancer

  [2017-12-06] Cancerläkemedlet Trametinib är sannolikt inte så effektiv vid barncancerformen ALK-positiv neuroblastom som föreslagits. Läkemedlet öppnar istället en bakväg för den signal den är skapad att stoppa. Det visar forskare vid avdelningen för medicinsk kemi och cellbiologi, vars resultat nu publiceras i tidskriften Science Signaling.

 • Ny regional infrastruktur för cancerforskning

  [2017-11-29] Göteborgs universitet och Västra Götalandsregionen etablerar en gemensam infrastruktur för prov- och vävnadshantering och insamling av kvalitetsregisterdata för cancerpatienter i regionen. Satsningen har gjorts möjlig genom ett bidrag från Sjöbergsstiftelsen och kommer att ge bättre förutsättningar för individanpassad behandling av cancer.

 • Fredrik Sterky har synapser på hjärnan

  [2017-11-24] Fredrik Sterky är hemma i Göteborg igen, efter forskarutbildning i Stockholm och postdoc på Stanford. Han är ST-läkare inom klinisk kemi, med ett forskningsintresse för kopplingarna mellan nervceller i hjärnan. Han har forskningstid inom Wallenberg Centre for Molecular and Translational Medicine (WCMTM), och var nyligen en av få unga forskare i Göteborg som fick etableringsstöd i årets VR-utlysning.

Visa fler nyheter...

Sidansvarig: Cecilia Koskinen|Sidan uppdaterades: 2015-11-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?