• Stora skillnader i smittorisk vid mässlingsutbrott

[2019-05-02] Nu presenteras forskning som kan komma att påverka smittspårningen vid framtida mässlingsutbrott. En studie av det uppmärksammade utbrottet i Göteborg härom året visar nämligen på stora skillnader i smittorisk mellan olika patienter.

• Hur ska vi förhålla oss till Kina?

[2019-04-16] Från att ha varit en ytterst marginell aktör har Kina på historiskt kort tid blivit en global nyckelspelare inom forskning, innovation och högre utbildning. Allt fler studenter och anställda vid Göteborgs universitet är intresserade av utbyte och samarbete med Kina. Hur ska vi förhålla oss till denna ekonomiska, militära och teknologiska stormakt?

• Genombrott i förståelsen av hur vissa sarkom uppstår

[2019-04-10] Uppkomsten av vissa cancersjukdomar inom gruppen sarkom är kopplat till en hittills okänd interaktion mellan olika proteiner. Fynden som presenteras öppnar för möjligheten att på sikt kunna pröva nya behandlingar mot dessa former av sarkom.

• Aishe Sarshad tog emot fint pris för kvinnliga forskare

[2019-04-04] Aishe Sarshad har fått The L'Oréal-UNESCO For Women in Science Award, ett pris som delas ut till två unga kvinnliga forskare i Sverige varje år. Aishe är sedan i höstas forskare på avdelningen för medicinsk kemi och cellbiologi, där hon nu etablerar en forskningslinje som kombinerar RNA-biologi med stamcellsbiologi.

• Ny lärobok av Tore Samuelsson

[2019-02-18] En ny lärobok om det humana genomet har kommit ut nu i februari. Författare är Tore Samuelsson, professor emeritus vid institution för biomedicin, avd. för medicinsk kemi och cellbiologi.

• Margaretat Berg intervjuad av läkartidningen om KAT

[2019-01-29] Margareta Berg, ortopedkirurg och forskare, har ansvaret för att organisera de kliniska kurser som ges vid Kirurgiskt anatomiskt träningscentrum (KAT) i Göteborg, en resurs för träning och vidareutbildning av kirurger.

• Ali Harandi talar om vaccin på SR P4

[2019-01-28] Programmet Vetandets värld på Sveriges Radio P4 har besökt Sahlgrenska akademin och gjort en intervju med bland annat Ali Harandi.

• Sveriges första kirurgiska o anatomiska träningscentrum invigt

[2019-01-16] Den 17 januari invigdes KAT - Kirurgiskt anatomiskt träningscentrum på Medicinareberget i Göteborg. Centrumet har byggts upp av Göteborgs universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset i samverkan. Det är det första i sitt slag i Sverige där man använder donerade kroppar både till anatomiundervisning för studenter och färdighetsträning med wetlab-kurser för kirurger.

• Upptäckt ifrågasätter modeller av cellytans organisation

[2019-01-16] Kroppens cellytor är som planeter - släta när man ser dem på håll men kuperade när man närmar sig. I en studie publicerad i Communications Biology beskrivs hittills okända konsekvenser av att data från cellytor normalt tolkas som om de inte hade någon topografi.

• Ruth Palmer utsedd till Årets cancerforskare 2019

[2019-01-09] Under den direktsända tv-galan Tillsammans mot cancer i TV4, tilldelades Ruth Palmer utmärkelsen Årets cancerforskare 2019 av Cancerfondens forskningsnämnd. Ruth Palmer är professor i molekylär cellbiologi, särskilt intracellulär signalering vid Sahlgrenska akademin, och arbetar med att hitta nya behandlingsmetoder för neuroblastom, en cancerform som främst drabbar barn.