• Sveriges första kirurgiska o anatomiska träningscentrum invigt

[2019-01-16] Den 17 januari invigdes KAT - Kirurgiskt anatomiskt träningscentrum på Medicinareberget i Göteborg. Centrumet har byggts upp av Göteborgs universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset i samverkan. Det är det första i sitt slag i Sverige där man använder donerade kroppar både till anatomiundervisning för studenter och färdighetsträning med wetlab-kurser för kirurger.

• Upptäckt ifrågasätter modeller av cellytans organisation

[2019-01-16] Kroppens cellytor är som planeter - släta när man ser dem på håll men kuperade när man närmar sig. I en studie publicerad i Communications Biology beskrivs hittills okända konsekvenser av att data från cellytor normalt tolkas som om de inte hade någon topografi.

• Ruth Palmer utsedd till Årets cancerforskare 2019

[2019-01-09] Under den direktsända tv-galan Tillsammans mot cancer i TV4, tilldelades Ruth Palmer utmärkelsen Årets cancerforskare 2019 av Cancerfondens forskningsnämnd. Ruth Palmer är professor i molekylär cellbiologi, särskilt intracellulär signalering vid Sahlgrenska akademin, och arbetar med att hitta nya behandlingsmetoder för neuroblastom, en cancerform som främst drabbar barn.

• Rester av tarmbakterier förklarar förekomst av antibiotikaresistens i miljön

[2019-01-09] Utsläpp av fekalierester kan ofta förklara förekomsten av antibiotikaresistenta bakterier i miljön, visar en studie i Nature Communications.

• Nytt internationellt pris för effektiv koleravaccination

[2018-11-19] Professor Jan Holmgren vid Göteborgs universitet är en av årets mottagare av Prince Mahidol's Award in Public Health. Han får priset för att ha lett utvecklingen av världens första effektiva drickbara koleravaccin och dessutom överfört teknologi så att vaccin kan tillverkas på plats i utvecklingsländer. Tillsammans med årets andra pristagare, den amerikanske professorn John Clemens, har han också visat att koleravaccin har potential att utrota kolera i u-länder.

• Hundra miljoner till cancerforskning vid Göteborgs universitet

[2018-11-14] Cancerfonden delar ut närmare 630 miljoner till cancerforskning under nästa år. Av dessa går nästan hundra miljoner till Göteborgs universitet. Hjärnkirurgen Asgeir Jakola provar en ny behandlingsform för den aggressiva och elakartade hjärntumören glioblastom, och är en av forskarna som får ta del av satsningen.

• 36 miljoner kronor till Ruth Palmers forskning om neuroblastom

[2018-11-05] Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse satsar nu 36,7 miljoner kronor på den forskning om barncancerformen neuroblastom som leds av professor Ruth Palmer vid Göteborgs universitet. Det stora bidraget ger bland annat forskarna tillgång till nya förstklassiga analysmetoder.

• Nya upptäckter om slemhosta och kronisk lungsjukdom

[2018-11-05] Rejäl slemhosta som final på förkylningen, känns det igen? I två studier förklaras nu avgörande mekanismer i både sjuka och friska luftvägar, och vad som sker vid kronisk lungsjukdom som cystisk fibros och KOL.

• Stärkta data för att antioxidanter påskyndar spridning av malignt melanom

[2018-11-05] Nu läggs ytterligare bevis till kopplingen mellan intag av kosttillskott med antioxidanter - och ökad tumörtillväxt. Försök på djur och mänsklig cancervävnad bekräftar att tillskott av vissa antioxidanter ökar tillväxten av den svåra hudcancerformen malignt melanom.

• Astrid von Mentzer prisas för snygg bakteriebild

[2018-06-20] Astrid von Mentzer, postdoktor på avdelningen för mikrobiologi och immunologi, utsågs nyligen till vinnare i en bildtävling utlyst av National Microscopy Infrastructure (NMI). Hennes vinnande bild visar bakterien ETEC som uttrycker en ny typ av hårliknande proteiner som hon upptäckt.