Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • Återkopplingssignaler komplicerar behandling av svårbotad barncancer

  [2017-12-06] Cancerläkemedlet Trametinib är sannolikt inte så effektiv vid barncancerformen ALK-positiv neuroblastom som föreslagits. Läkemedlet öppnar istället en bakväg för den signal den är skapad att stoppa. Det visar forskare vid avdelningen för medicinsk kemi och cellbiologi, vars resultat nu publiceras i tidskriften Science Signaling.

 • Ny regional infrastruktur för cancerforskning

  [2017-11-29] Göteborgs universitet och Västra Götalandsregionen etablerar en gemensam infrastruktur för prov- och vävnadshantering och insamling av kvalitetsregisterdata för cancerpatienter i regionen. Satsningen har gjorts möjlig genom ett bidrag från Sjöbergsstiftelsen och kommer att ge bättre förutsättningar för individanpassad behandling av cancer.

 • Fredrik Sterky har synapser på hjärnan

  [2017-11-24] Fredrik Sterky är hemma i Göteborg igen, efter forskarutbildning i Stockholm och postdoc på Stanford. Han är ST-läkare inom klinisk kemi, med ett forskningsintresse för kopplingarna mellan nervceller i hjärnan. Han har forskningstid inom Wallenberg Centre for Molecular and Translational Medicine (WCMTM), och var nyligen en av få unga forskare i Göteborg som fick etableringsstöd i årets VR-utlysning.

 • Totalt drygt 56 miljoner kronor från Cancerfonden

  [2017-11-24] Forskare vid Göteborgs universitet får totalt drygt 56 miljoner kronor i bidrag i årets utdelning från Cancerfonden. Nästan hälften av dessa medel är nya beviljade bidrag.

 • Kartläggning av genförändringar leder till målriktad cancerbehandling

  [2017-11-02] I samarbete med kollegor vid Memorial Sloan Kettering Cancer Center i New York har forskare vid Sahlgrenska Cancer Center identifierat nya fusionsonkogener som driver utvecklingen av en allvarlig form av spottkörtelcancer. Forskningsresultaten publiceras nu i tidskriften Nature Communications, och är en direkt följd av fakultetens satsning på Sahlgrenska Academy Seminars.

 • 155 miljoner kronor till Sahlgrenska akademin i VR:s utlysning inom medicin och hälsa

  [2017-10-30] När Vetenskapsrådet nu presenterat utfallet i sin årliga utlysning inom medicin och hälsa får forskare vid Sahlgrenska akademin 155 miljoner kronor - näst mest i landet. Störst bidrag får Kaj Blennow, Chandrasekhar Kanduri, Claes Gustafsson, Gunnar C Hansson och Mattias Lorentzon, som alla får nio miljoner kronor var under fem år.

 • Fokus på lägsta pris kan leda till större utsläpp av läkemedel

  [2017-10-30] I mer än 10 år har forskare rapporterat om mycket höga utsläpp av läkemedel från läkemedelsfabriker i olika delar av världen. Men kopplingen mellan vilka fabriker som tillverkar substanserna i vilka läkemedelsprodukter är oftast hemlig. Nu har forskare från Göteborgs universitet fått unik inblick i produktionskedjorna.

 • De samlar in kläder och saker till kenyanska barn

  [2017-10-17] SAMHÄLLSENGAGEMANG. Nu på måndag och onsdag, den 16 och 18 oktober, kan du skänka barnkläder, leksaker och engelskspråkiga barnböcker till barn i en fattig förort till staden Nanyuki i Kenya. Insamlingen ordnas av tre administratörer på institutionen för biomedicin.

 • Antibiotikaresistens leder till svåra värdekonflikter

  [2017-10-17] Antibiotikaresistens är ett hot mot både sjukvård och världsekonomi. För att kunna möta denna globala utmaning krävs även insikt i hur problemen är kopplade till etik och värderingar. Det menar filosofiprofessor Christian Munthe som tillsammans med andra forskare vid Göteborgs universitet arrangerar en internationell konferens i november om just etik och antibiotikaresistens.

 • Nya gener som ger antibiotikaresistens kartlagda

  [2017-10-16] Genom att analysera stora mängder av dna har forskare på Chalmers och Göteborgs universitet kartlagt flera hittills okända gener som gör bakterier motståndskraftiga mot den mest kraftfulla antibiotikan. Forskningen öppnar för insatser mot spridning av nya former av multiresistenta bakterier. Upptäckten publiceras i tidskriften Microbiome.

Visa fler nyheter...

Sidansvarig: Cecilia Koskinen|Sidan uppdaterades: 2015-11-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?