Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • Centrum för perinatal medicin & hälsa får ny webbplats

  [2019-08-26] Centrum för perinatal medicin & hälsa även kallat PROMISE - Perinatal Research Obstetric Maternal Infant Studies Empowers, har som övergripande målet att förbättra vården för gravida kvinnor och barn och därigenom minska spädbarnsdödlighet, sjuklighet, förbättra hälsa, livskvalitet och deltagande i samhället.

 • Nya fynd om B-celler i tarmen viktigt för vaccinforskningen

  [2019-07-09] I en studie, publicerad i Nature Communications, visar forskare vid Sahlgrenska akademin att B-celler som mognar ut till IgA-producerande plasmaceller i tarmen skiljer sig från andra B-celler, eftersom de har en särskild förmågan att reagera på innehållet i tarmen. Fynden har betydelse för den fortsatta utvecklingen av vaccin som tas via munnen och tas upp av slemhinnor.

 • Ny studie om utvecklingen av åderförkalkning

  [2019-05-27] När klyvningen av proteinet filamin A blockerades i vita blodkroppar, hämmades utvecklingen av åderförkalkning i möss, visar en ny studie av forskare vid Sahlgrenska akademin. Studien identifierar också en ny princip för hur kolesterol omsätts i blodet.

 • Stora skillnader i smittorisk vid mässlingsutbrott

  [2019-05-02] Nu presenteras forskning som kan komma att påverka smittspårningen vid framtida mässlingsutbrott. En studie av det uppmärksammade utbrottet i Göteborg härom året visar nämligen på stora skillnader i smittorisk mellan olika patienter.

 • Hur ska vi förhålla oss till Kina?

  [2019-04-16] Från att ha varit en ytterst marginell aktör har Kina på historiskt kort tid blivit en global nyckelspelare inom forskning, innovation och högre utbildning. Allt fler studenter och anställda vid Göteborgs universitet är intresserade av utbyte och samarbete med Kina. Hur ska vi förhålla oss till denna ekonomiska, militära och teknologiska stormakt?

 • Genombrott i förståelsen av hur vissa sarkom uppstår

  [2019-04-10] Uppkomsten av vissa cancersjukdomar inom gruppen sarkom är kopplat till en hittills okänd interaktion mellan olika proteiner. Fynden som presenteras öppnar för möjligheten att på sikt kunna pröva nya behandlingar mot dessa former av sarkom.

 • Aishe Sarshad tog emot fint pris för kvinnliga forskare

  [2019-04-04] Aishe Sarshad har fått The L'Oréal-UNESCO For Women in Science Award, ett pris som delas ut till två unga kvinnliga forskare i Sverige varje år. Aishe är sedan i höstas forskare på avdelningen för medicinsk kemi och cellbiologi, där hon nu etablerar en forskningslinje som kombinerar RNA-biologi med stamcellsbiologi.

 • Ny lärobok av Tore Samuelsson

  [2019-02-18] En ny lärobok om det humana genomet har kommit ut nu i februari. Författare är Tore Samuelsson, professor emeritus vid institution för biomedicin, avd. för medicinsk kemi och cellbiologi.

 • Margaretat Berg intervjuad av läkartidningen om KAT

  [2019-01-29] Margareta Berg, ortopedkirurg och forskare, har ansvaret för att organisera de kliniska kurser som ges vid Kirurgiskt anatomiskt träningscentrum (KAT) i Göteborg, en resurs för träning och vidareutbildning av kirurger.

 • Ali Harandi talar om vaccin på SR P4

  [2019-01-28] Programmet Vetandets värld på Sveriges Radio P4 har besökt Sahlgrenska akademin och gjort en intervju med bland annat Ali Harandi.

Fler nyheter

Sidansvarig: Cecilia Koskinen|Sidan uppdaterades: 2015-11-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?