Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • Göteborgsforskare får mångmiljonbelopp från EU

  [2019-09-19] Forskare vid Sahlgrenska akademin får mångmiljonbelopp genom medverkan i inte mindre än sex stora EU-anslag, i den senaste utdelningen inom ramprogrammet Horisont 2020 och utmaningsområde Hälsa. Totalt hamnar cirka 42 miljoner till Göteborg, i forskargrupper ledda av Henrik Hagberg, Ali Harandi, Anders Lindahl, Kerstin Persson Waye och Magnus Simrén.

 • Davide Angeletti får ERC Starting Grant

  [2019-09-19] Davide Angeletti, som sedan ett år tillbaka är forskarassistent på institutionen för biomedicin, får nu ett av de mest prestigefyllda anslag som en ung europeisk forskare kan få - ERC Starting Grant. Anslaget ger honom drygt 15 miljoner kronor till hans grundläggande forskning om antikroppars och B-cellers immunologiska mekanismer.

 • Samhällsanalysen - en podd om ekonomi och samhällsutveckling

  [2019-09-19] Samhällsanalysen - en podd om ekonomi och samhällsutveckling

 • Centrum för perinatal medicin & hälsa får ny webbplats

  [2019-08-26] Centrum för perinatal medicin & hälsa även kallat PROMISE - Perinatal Research Obstetric Maternal Infant Studies Empowers, har som övergripande målet att förbättra vården för gravida kvinnor och barn och därigenom minska spädbarnsdödlighet, sjuklighet, förbättra hälsa, livskvalitet och deltagande i samhället.

 • Nya fynd om B-celler i tarmen viktigt för vaccinforskningen

  [2019-07-09] I en studie, publicerad i Nature Communications, visar forskare vid Sahlgrenska akademin att B-celler som mognar ut till IgA-producerande plasmaceller i tarmen skiljer sig från andra B-celler, eftersom de har en särskild förmågan att reagera på innehållet i tarmen. Fynden har betydelse för den fortsatta utvecklingen av vaccin som tas via munnen och tas upp av slemhinnor.

 • Ny studie om utvecklingen av åderförkalkning

  [2019-05-27] När klyvningen av proteinet filamin A blockerades i vita blodkroppar, hämmades utvecklingen av åderförkalkning i möss, visar en ny studie av forskare vid Sahlgrenska akademin. Studien identifierar också en ny princip för hur kolesterol omsätts i blodet.

 • Stora skillnader i smittorisk vid mässlingsutbrott

  [2019-05-02] Nu presenteras forskning som kan komma att påverka smittspårningen vid framtida mässlingsutbrott. En studie av det uppmärksammade utbrottet i Göteborg härom året visar nämligen på stora skillnader i smittorisk mellan olika patienter.

 • Hur ska vi förhålla oss till Kina?

  [2019-04-16] Från att ha varit en ytterst marginell aktör har Kina på historiskt kort tid blivit en global nyckelspelare inom forskning, innovation och högre utbildning. Allt fler studenter och anställda vid Göteborgs universitet är intresserade av utbyte och samarbete med Kina. Hur ska vi förhålla oss till denna ekonomiska, militära och teknologiska stormakt?

 • Genombrott i förståelsen av hur vissa sarkom uppstår

  [2019-04-10] Uppkomsten av vissa cancersjukdomar inom gruppen sarkom är kopplat till en hittills okänd interaktion mellan olika proteiner. Fynden som presenteras öppnar för möjligheten att på sikt kunna pröva nya behandlingar mot dessa former av sarkom.

 • Aishe Sarshad tog emot fint pris för kvinnliga forskare

  [2019-04-04] Aishe Sarshad har fått The L'Oréal-UNESCO For Women in Science Award, ett pris som delas ut till två unga kvinnliga forskare i Sverige varje år. Aishe är sedan i höstas forskare på avdelningen för medicinsk kemi och cellbiologi, där hon nu etablerar en forskningslinje som kombinerar RNA-biologi med stamcellsbiologi.

Fler nyheter

Sidansvarig: Cecilia Koskinen|Sidan uppdaterades: 2015-11-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://biomedicine.gu.se/aktuellt/Nyheter/?languageId=100000&disableRedirect=true&returnUrl=http%3A%2F%2Fbiomedicine.gu.se%2Fbiomedicine%2FNews_and_Events%2FNews%2F%3FtipFriend%3Dtrue%26tipUrl%3Dhttp%253A%252F%252Fbiomedicine.gu.se%252Fbiomedicine%252FNews_and_Events%252FNews%252F%253Fprint%253Dtrue%26print%3Dtrue&tipFriend=true&tipUrl=http%3A%2F%2Fbiomedicine.gu.se%2Fbiomedicine%2FNews_and_Events%2FNews%2F%3Fprint%3Dtrue
Utskriftsdatum: 2019-11-23