Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • Framgångsrik studie i Bangladesh av svensk diarrévaccinkandidat

  [2019-11-29] I The Lancet Infectious Disease rapporteras nu positiva resultat från en studie där spädbarn och små barn som fick Etvax, en svensk vaccinkandidat i drickform, visat oväntat starkt immunsvar mot etec-bakterier. Etec är en mycket vanlig orsak till diarré hos barn.

 • Nästan 120 miljoner från Vetenskapsrådet inom medicin och hälsa

  [2019-11-29] Forskare vid Sahlgrenska akademin delar på nästan 120 miljoner kronor i etableringsbidrag och projektbidrag från Vetenskapsrådet inom utlysningen för medicin och hälsa. Fyra unga forskare får etableringsbidrag som ger dem totalt sex miljoner kronor vardera, vilket innebär att en fjärdedel av VR:s satsning på unga forskare i denna utlysning kommer till Göteborg.

 • Göteborgsforskare får mångmiljonbelopp från EU

  [2019-09-19] Forskare vid Sahlgrenska akademin får mångmiljonbelopp genom medverkan i inte mindre än sex stora EU-anslag, i den senaste utdelningen inom ramprogrammet Horisont 2020 och utmaningsområde Hälsa. Totalt hamnar cirka 42 miljoner till Göteborg, i forskargrupper ledda av Henrik Hagberg, Ali Harandi, Anders Lindahl, Kerstin Persson Waye och Magnus Simrén.

 • Davide Angeletti får ERC Starting Grant

  [2019-09-19] Davide Angeletti, som sedan ett år tillbaka är forskarassistent på institutionen för biomedicin, får nu ett av de mest prestigefyllda anslag som en ung europeisk forskare kan få - ERC Starting Grant. Anslaget ger honom drygt 15 miljoner kronor till hans grundläggande forskning om antikroppars och B-cellers immunologiska mekanismer.

 • Samhällsanalysen - en podd om ekonomi och samhällsutveckling

  [2019-09-19] Samhällsanalysen - en podd om ekonomi och samhällsutveckling

 • Centrum för perinatal medicin & hälsa får ny webbplats

  [2019-08-26] Centrum för perinatal medicin & hälsa även kallat PROMISE - Perinatal Research Obstetric Maternal Infant Studies Empowers, har som övergripande målet att förbättra vården för gravida kvinnor och barn och därigenom minska spädbarnsdödlighet, sjuklighet, förbättra hälsa, livskvalitet och deltagande i samhället.

 • Nya fynd om B-celler i tarmen viktigt för vaccinforskningen

  [2019-07-09] I en studie, publicerad i Nature Communications, visar forskare vid Sahlgrenska akademin att B-celler som mognar ut till IgA-producerande plasmaceller i tarmen skiljer sig från andra B-celler, eftersom de har en särskild förmågan att reagera på innehållet i tarmen. Fynden har betydelse för den fortsatta utvecklingen av vaccin som tas via munnen och tas upp av slemhinnor.

 • Ny studie om utvecklingen av åderförkalkning

  [2019-05-27] När klyvningen av proteinet filamin A blockerades i vita blodkroppar, hämmades utvecklingen av åderförkalkning i möss, visar en ny studie av forskare vid Sahlgrenska akademin. Studien identifierar också en ny princip för hur kolesterol omsätts i blodet.

 • Stora skillnader i smittorisk vid mässlingsutbrott

  [2019-05-02] Nu presenteras forskning som kan komma att påverka smittspårningen vid framtida mässlingsutbrott. En studie av det uppmärksammade utbrottet i Göteborg härom året visar nämligen på stora skillnader i smittorisk mellan olika patienter.

 • Hur ska vi förhålla oss till Kina?

  [2019-04-16] Från att ha varit en ytterst marginell aktör har Kina på historiskt kort tid blivit en global nyckelspelare inom forskning, innovation och högre utbildning. Allt fler studenter och anställda vid Göteborgs universitet är intresserade av utbyte och samarbete med Kina. Hur ska vi förhålla oss till denna ekonomiska, militära och teknologiska stormakt?

Fler nyheter

Sidansvarig: Cecilia Koskinen|Sidan uppdaterades: 2015-11-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://biomedicine.gu.se/aktuellt/Nyheter/?tipFriend=true&tipUrl=http%3A%2F%2Fbiomedicine.gu.se%2Faktuellt%2FNyheter%2F%3Fprint%3Dtrue%26tipFriend%3Dtrue%26tipUrl%3Dhttp%253A%252F%252Fbiomedicine.gu.se%252Faktuellt%252FNyheter%252F
Utskriftsdatum: 2019-12-10