Förhoppning om vaccin mot könsherpes

Nyhet: 2010-03-17

Könsherpes ger svåra besvär i underlivet och kan även öka risken att smittas med HIV. Trots omfattande forskning har ingen lyckats i försöken att framställa ett vaccin mot könsherpes. Fram tills nu. För nya rön kan leda till ett vaccin. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin.

Könsherpes orsakas av herpes simplexvirus typ 2 (HSV-2). Viruset infekterar slemhinnorna i underlivet och tar sig därefter vidare till nervknutor invid ryggmärgen. Där stannar sedan infektionen kvar hela livet. Trots att en del smittade inte har några besvär kan viruset aktiveras och spridas vidare vid sexuell kontakt. Eftersom könsherpes bidrar till spridningen av HIV skulle ett vaccin inte bara förhindra könsherpes infektion utan även minska risken att smittas av HIV.

Nu har forskare med hjälp av djurförsök i sina studier, visat att vaccination med ett protein som heter gG-2 ger skydd mot könsherpes.
– Proteinet har testats för första gången som ett led i att framställa ett vaccin mot könsherpes. Vi fann att vaccination med gG-2 hindrade viruset från att orsaka allvarlig infektion. Vi lyckades genom vaccination att blockera viruset HSV-2 på dess väg in i nervsystemet och har på så sätt kunnat framkalla immunitet mot könsherpes, säger Staffan Görander, läkare och forskare på virologiska laboratoriet vid Sahlgrenska akademin.

I det förebyggande arbetet för att förhindra spridning av könsherpes är det viktigt att man på ett tillförlitligt sätt kan fastställa vilka som bär på viruset. Här utgör proteinet gG-2 sedan flera år en viktig del eftersom det används i tester som kan diagnostisera infektion av könsherpes även hos individer som är symptomfria. Det sker genom en test som påvisar antikroppar i blodet riktade mot proteinet gG-2.
– Om man hittar sådana antikroppar i blodet hos en individ betyder det att personen bär på viruset, säger Staffan Görander.

Men nuvarande tester har brister och visar ibland felaktiga resultat. Genom att använda proteinet gG-2 som produceras vid virologiska laboratoriet på Sahlgrenska akademin har forskarna även lyckats förbättra diagnostiken där de befintliga testerna har gått bet. Det innebär stora vinster för patienterna men även för framtida vaccinstudier och för det förebyggande arbetet med att minska spridningen av könsherpes.
– Våra forskningsresultat ökar dessutom förståelsen kring hur viruset infekterar och sprids. Dessa fynd är mycket viktiga i det fortsatta arbetet med utveckling av nya läkemedel mot könsherpes, säger Staffan Görander.

FAKTA KÖNSHERPES
Könsherpes sprids genom sexuell kontakt och fler än 500 miljoner människor i världen är smittade med sjukdomen. I västvärlden bär 20 till 30 procent av befolkningen på viruset vilket gör infektionen till den mest spridda könssjukdomen. Viruset orsakar smärtsamma sår och blåsor i underlivet och i sällsynta fall allvarliga infektioner i hjärna och ryggmärg. Infektionen är livslång och det finns idag inget botemedel eller vaccin mot könsherpes.

Avhandling för medicine doktorsexamen vid Sahlgrenska akademin, Institutionen för biomedicin, Avdelningen för infektionssjukdomar, Klinisk virologi.
Avhandlingens titel: Functions of glycoprotein G of herpes simplex virus type 2

Avhandlingen är försvarad.

För mer information kontakta:
Leg läkare Staffan Görander, telefon: 031- 3424615,0736-254620, E-post: staffan.gorander@gu.se

Handledare:
Leg läkare, docent, Jan-Åke Liljeqvist, telefon: 031-3424657,