Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Aishe Sarshad tog emot fint pris för kvinnliga forskare

Nyhet: 2019-03-08

Aishe Sarshad har fått The L'Oréal-UNESCO For Women in Science Award, ett pris som delas ut till två unga kvinnliga forskare i Sverige varje år. Aishe är sedan i höstas forskare på avdelningen för medicinsk kemi och cellbiologi, där hon nu etablerar en forskningslinje som kombinerar RNA-biologi med stamcellsbiologi.

The L'Oréal-UNESCO For Women in Science Award är ett pris som delas ut i många länder, till kvinnor som visat stor potential inom naturvetenskap och teknik. I Sverige delas priset ut i samarbete med Sveriges unga akademi, efter en gedigen granskningsprocess. Priset är på 150 000 kronor, och delades ut av forskningsministern Matilda Ernkrans torsdagen den 7 mars i Stockholm.

– Jag har följt priset länge. I USA, där jag arbetat, är det jättestort! Att bli forskare har varit min dröm sedan min barndom och därför är det en stor ära att jag nu får erkännande för min forskning, säger Aishe.

Genreglering i stamceller

Aishe Sarshad får priset för att hon identifierat en ny mekanism för reglering av genuttryck i stamceller. Hon kunde visa att en grupp av proteiner som kallas Argonaute också finns i cellkärnan hos just stamceller, vilket tidigare inte varit känt. Argonaute laddas med mikro-RNA och kan sedan stänga av andra RNA-molekylers uttryck i cellen.

– Tidigare har man antagit att Argonaute-proteinerna bara finns utanför cellkärnan, i cytoplasman, och där är det idag välkänt hur Argonaute-mikroRNA fungerar. Men i cellkärnan vet vi nästan inget om proteinets biologiska funktion, säger Aishe, och berättar om fyndet som hon och hennes kollegor publicerade i ett arbete i tidskriften Molecular Cell:

– Vi kunde visa att Argonauter finns i cellkärnan hos stamceller och även ge en första insikt om vilken funktion de har i kärnan. Jag planerar nu att fortsätta undersöka vilken betydelse det har för stamceller att ha Argonaute-proteinerna i kärnan, säger Aishe, som använder olika cellodlingssystem i sin forskning om RNA-reglering.

Koppling till cancer

Huvudspåret för forskningen är alltså basvetenskaplig, och ska öka förståelsen om hur RNA regleras i stamcellers kärnor. Genom att kombinera RNA- och proteinsekvenseringsmetoder planerar hon att studera omfattningen och betydelsen av Argonaute-proteiner i stamcellernas kärna och kartlägga deras funktion. Hennes forskningsplan har också har en koppling till cancer:

– Den kan ge ledtrådar om Argonaute spelar en roll i utvecklingen av cancer, eftersom man sett att Argonaute går in i cellkärnan för vissa cancertyper. Vore det i så fall möjligt att manipulera protein-RNA komplexet och på så vis hindra cancerutvecklingen? Funderar Aishe.

Hon kommer ursprungligen från Iran, och kom till Sverige med familjen som barn i samband med revolutionen i hemlandet. Redan under uppväxten i Falkenberg var hennes sikte tydligt inställt på att bli forskare.

– Jag övervägde ett tag att läsa medicin, men jag kom fram till att jag inte är rätt personlighetstyp för att arbeta med patienter. Jag gillar att dra på mig en labrock och fokusera på forskning, säger hon.

Valde Göteborg för hela familjen

Hon disputerade vid Karolinska Institutet 2014 med en avhandling om genreglering, och var sedan postdoktor under fyra år vid National Institutes of Health (NIH), Laboratory of RNA Biology, i Bethesda, Maryland, där hon bytte forskningsinriktning, och istället fokuserade på RNA-bindande proteiner. Under sin tid som postdok fick Aishe ett treårigt bidrag från Vetenskapsrådet, som förvaltades av Göteborgs universitet.

I Augusti 2018 återvände Aishe till Sverige. När det var dags att välja vilket lärosäte som hon skulle återanvända till valde hon och hennes make tillsammans Göteborg.

– Eftersom båda jag och min man är forskare ställer det höga krav på det lärosäte vi väljer, för det måste finnas bra samarbeten för oss båda två, säger Aishe, som berättar att hon fått bra kontakt med flera forskare på institutionen, bland andra Erik Larsson Lekholm, Maria Falkenberg och Ruth Palmer.

Hjälpsamma kollegor

Både Aishe Sarshad och David Angeletti, som är forskare inom immunologi, trivs i sin nya hemstad som de tycker blir en bra plats för deras dotter att växa upp på. De har också fått ett mycket bra bemötande av sina nya kollegor:

– Folk är väldigt hjälpsamma. Jag får exempelvis tillgång till all utrustning jag behöver just nu av forskare i min avdelning, och jag får också mycket goda råd, säger hon och fortsätter:

– Jag älskar att labba, men just nu sitter jag mest vid datorn och förbereder ansökningar för att få in mer medel så att jag kan etablera min grupp, som hittills består av mig själv och en student. Även om jag kan sakna att jobba i laboratoriet känns det också bra att ta jag kan ta mig tid att verkligen tänka ut min framtida forskningsplan, som jag gör nu.

Även Eleni Stavrinidou (till höger på bilden) vid Linköpings universitet får årets L'Oréal-UNESCO For Women in Science Award. Priset ges för att stötta kvinnor tidigt i deras forskarkarriär och för att uppmuntra fler kvinnor att satsa på forskning.

 

foto: Elin Lindström Claessen / Emma Burendahl.

AV:

Artikeln publicerades först på: sahlgrenska.gu.se

Sidansvarig: Cecilia Koskinen|Sidan uppdaterades: 2017-02-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://biomedicine.gu.se/aktuellt/Nyheter/Nyheter+Detalj//aishe-sarshad-tog-emot-fint-pris-for-kvinnliga-forskare.cid1620010
Utskriftsdatum: 2019-12-05