HIV viruset gömmer sig i hjärnan

Nyhet: 2010-07-13

Genom att studera ryggvätskan hos patienter som fått bromsmediciner mot HIV tyder nya fynd på att hjärnan fungerar som ett gömställe för HIV viruset. Hos en tiondel av patienterna fanns spår av viruset i ryggvätskan men inte i blodet, en större andel än tidigare känt. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin.

Idag finns effektiva bromsmediciner mot HIV som förhindrar nedsatt immunförsvar och immunbristsjukdomen aids. Trots att medicinerna effektivt hindrar viruset från att föröka sig kan HIV infektera även hjärnan, och orsaka skador om inte infektionen behandlas.
– Behandlingen i hjärnan försvåras bland annat av att den omges av en skyddande barriär som påverkar hur läkemedel kan tränga in dit. Hjärnan kan alltså fungera som en så kallad reservoar, där behandlingen inte har någon effekt mot viruset, säger Arvid Edén, läkare och forskare på institutionen för biomedicin vid Sahlgrenska akademin.

I avhandlingen ingår en undersökning av 15 patienter som haft effektiv medicinering under flera års tid, varav 60 procent hade tecken på inflammation i ryggvätskan, även om nivåerna var betydligt lägre än utan behandling.
– I en annan undersökning av cirka 70 patienter som också fått bromsmediciner kunde vi finna HIV i ryggvätskan hos tio procent av patienterna trots att viruset inte var mätbart i blodet, vilket är en betydligt större andel än man tidigare känt till, berättar Arvid Edén.

Resultaten från båda undersökningarna talar för att behandlingen mot HIV inte helt kan motverka virusets effekter i hjärnan, även om det inte är klarlagt om den kvarvarande inflammationen eller de små mängder virus i ryggvätskan som fanns hos en del av patienterna innebär en risk för framtida komplikationer .
– Jag anser att man måste ta hänsyn till effekten i hjärnan vid utveckling av nya läkemedel och behandlingsstrategier mot HIV-infektionen, säger Arvid Edén.

FAKTA HIV
HIV, humant immunbristvirus, ingår i familjen retrovirus. Det finns två varianter, HIV-1 och HIV-2, som smittar mellan människor via blod, sperma och andra sekret och kroppsvätskor. I det akuta skedet får den nedsmittade feber och drabbas av svullna lymfkörtlar och hudutslag. Dessa symtom går tillbaka men efter en långvarig virusinfektion utvecklas aids. Försök att framställa ett vaccin mot HIV har pågått sedan 1980-talet, men hittills utan framgång.

För mer information kontakta:
Leg läkare Arvid Edén, telefon: 0709-18 59 23, e-post:arvid.eden@vgregion.se
Handledare:
Docent Magnus Gisslén, telefon: 031-343 55 19, e-post: magnus.gisslen@infect.gu.se

Avhandling för medicine doktorsexamen vid Sahlgrenska akademin, institutionen för biomedicin, avdelningen för infektionssjukdomar
Avhandlingens titel: HIV Persistence and Viral Reservoirs

Avhandlingen är försvarad