Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ruth Palmer utsedd till Årets cancerforskare 2019

Nyhet: 2019-01-08


Under den direktsända tv-galan Tillsammans mot cancer i TV4, tilldelades Ruth Palmer utmärkelsen Årets cancerforskare 2019 av Cancerfondens forskningsnämnd. Ruth Palmer är professor i molekylär cellbiologi, särskilt intracellulär signalering vid Sahlgrenska akademin, och arbetar med att hitta nya behandlingsmetoder för neuroblastom, en cancerform som främst drabbar barn.

Här kan du se tv-galan från 7 januari "Tillsammans mot cancer" (Ruth Palmer medverkar mot slutet av galan, före det sista reklamavbrottet). Under galan fick tittarna följa med hem till Ruth, och även in till forskargruppens laboratorium på Medicinareberget.

I sitt korta direktsända tal tackade Ruth Palmer alla Cancerfondens givare:

– Tack vare er kan vi och andra forskargrupper i Sverige fortsätta vårt arbete mot att förbättra behandlingen mot cancer, sade hon bland annat sedan hon tagit emot sitt diplom från Cancerfondens forskningsnämnds ordförande Klas Kärre. (Se fotot ovan)

Gläds åt varje framsteg

I en intervju inför tv-galan berättade hon att hon tyckte att det kändes fantastiskt att bli utsedd till årets cancerforskare:
– Min vardag i labbet är oftast inte så här glamorös. Vi kämpar och gläds åt varje framsteg som kan hjälpa dessa cancerdrabbade barn. Jag är så glad för detta pris.

Cirka 20 barn i Sverige får neuroblastom varje år, de flesta är under två år gamla. Under behandlingen kombineras cytostatikabehandling, operation, strålbehandling, stamcellstransplantation och höga doser A-vitamin.

Ruth Palmer forskar om hur sjukdomen kan behandlas effektivare och skonsammare för barnet. Hon har specialiserat sig på en viss gen och proteinet ALK (anaplastisk lymfom kinas). Genom att sikta in sig på att hämma ALK kan behandlingen bli mer skonsam än till exempel cytostatika. Ruth Palmer studerar ALK i bananfluga och även i möss.

– Förhoppningsvis kan dessa studier också leda till att vi kan förstå hur neuroblastom uppstår. På så sätt kan de hittas tidigare eller hindras från att växa, säger Ruth Palmer.

En serie avgörande upptäckter
Enligt Cancerfondens motivering har Ruth Palmer gjort en serie avgörande upptäckter kring proteinet ALK, som kan driva tillväxt i cancerceller. Fonden menar att hon på ett snillrikt sätt kombinerar olika modeller – mänskliga cancerceller, möss, bananflugor och zebrafiskar – för att utveckla effektiva metoder för att hämma ALK, bland annat i neuroblastom. Ruth Palmer beskrivs som en lysande, ung cancerforskare vars banbrytande forskning öppnar nya vägar för behandling av cancer. Förutom äran och titeln Årets cancerforskare ger priset henne en vandringsstatyett, formgiven av den erkända arkitekttrion Claesson Koivisto Rune.

– Ruth Palmers forskning öppnar nya vägar för förståelsen om hur cancer uppstår och den har potential att förbättra behandlingsmetoderna för de barn som drabbas, säger Klas Kärre, ordförande i forskningsnämnden på Cancerfonden.

Fjärde pristagaren
Utmärkelsen ”Årets cancerforskare” delas i år ut för fjärde gången med syfte att lyfta fram cancerforskarnas envisa kamp mot cancer; i labbet, vid datorn eller i sjukvården. Titeln delas årligen ut till förebilder inom framgångsrik svensk cancerforskning av Cancerfondens forskningsnämnd.

Tidigare personer som utsetts är:

  • 2016 – Professor Thomas Helleday
  • 2017 – Professor Lena Claesson-Welsh
  • 2018 – Professor Fredrik Mertens


Längre intervju på Cancerfondens webb

FOTO: Stillbild från TV4:s sändning TILLSAMMANS MOT CANCER 7 januari, 2019

AV:

Artikeln publicerades först på: sahlgrenska.gu.se

Sidansvarig: Cecilia Koskinen|Sidan uppdaterades: 2017-02-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?