Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ung cancerforskare tilldelas Assar Gabrielssons pris

Nyhet: 2015-04-29

2015 års mottagare av Assar Gabrielssons pris heter Volkan Sayin, 31 år och verksam vid Sahlgrenska akademin. Han tilldelas priset för sina banbrytande upptäckter om riskerna med en överkonsumtion av antioxidanter.

Volvokoncernens grundare Assar Gabrielsson tog på sin tid initiativ till en fond som stöder unga cancerforskare. Årets pristagare Volkan Sayin får priset för sin forskning kring hur högt intag av antioxidanter visar på en ökad cancerrisk.

- Att få äran att erhålla Assar Gabrielssons Pris ger mig ytterligare motivation och förutsättningar att ohämmat kämpa vidare för att ta oss ett steg närmare lösningen på cancerns gåta. Mycket spännande forskning återstår, och på sikt vill jag kunna starta en egen forskningsgrupp inom cancerområdet med expertis som vi i dag saknar vid Göteborgs universitet, säger pristagaren. 

Fler och större tumörer

Vad Volkan Sayin har kunnat visa i sin avhandling är att möss som fått antioxidanter utvecklar fler och större lungtumörer jämfört med möss som inte fått antioxidanter. Han visar också att detta sker genom att antioxidanterna neutraliserar syreradikaler och därmed blockerar den så kallade tumörsupressorn p53 – om p53 inte hade varit blockerad skulle den annars kunna bromsa tillväxten av cancercellerna.

Måltavla för nya läkemedel

Volkan Sayin har även i detalj undersökt mekanismerna för hur tumörsuppressorn p53 hanterar syreradikaler, och funnit ett protein som kan fungera som måltavla för nya läkemedel mot cancer. Därutöver har han visat att samma mekanism även har betydelse vid ateroskleros, en annan stor folksjukdom som också kallas åderförfettning eller åderförkalkning.

- Volkan Sayin har genom sin forskning för första gången bringat klarhet i de kliniska studierna. Hans upptäckter har fått stor uppmärksamhet internationellt och här i Sverige. Upptäckterna kommer att få betydelse både för folkhälsan i allmänhet och för behandling av patienter med cancer i synnerhet, säger professor Eva Forssell-Aronsson, verkställande ledamot i Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond.

 

Utdelningsceremonin av Assar Gabrielssons Pris kommer att äga rum i Förmaket på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, onsdagen den 6 maj 2015 kl 12.15 - 14.00. Ceremonin som består både av prisutdelning och en presentation av Volkan Sayis avhandling är öppen för både press och allmänhet.

Länk till avhandlingen

För mer information, vänligen kontakta:
Kina Wileke, presskontakt Volvo Group Sverige
031-323 7229
0765-537229

Eva Forssell-Aronsson, verkställande ledamot i Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond
0703-72 26 26

Volkan Sayin, doktorand vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet
0737 008 843
volkan.sayin@gu.se
 

AV:

Artikeln publicerades först på: sahlgrenska.gu.se

Sidansvarig: Evelyn Vilkman|Sidan uppdaterades: 2017-02-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?