Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Bra att veta inför halvtidsseminarium

Halvtidsseminarium äger rum senast när det återstår två års utbildning på heltid till doktorsexamen. Huvudhandledaren ansvarar för och tar initiativet till att halvtidsseminariet utförs. Anmälan om halvtidsseminarium lämnas till samordnaren för utbildning på forskarnivå senast fyra veckor före seminariet. Nedan finner du information om vad som behöver göras och hur du förbereder dig.

Kurser

För att få genomföra halvtidsseminarium krävs godkänd obligatorisk doktorandkurs 8 högskolepoäng (del I) eller godkänd obligatorisk introduktionskurs (15 högskolepoäng).

Boka datum

Kontakta samordnaren och boka ett datum, i god tid, gärna tre månader innan.

Följande datum och salar finns inbokade för vårterminen 2018:

Torsdag 25 januari kl 13-16 - Martin Lagging
Lokal: 030, Medg 16

Fredag 23 februari kl 13-16 - Anne Uv
Lokal: 2421 Åke Göransson

Fredag 23 mars kl 13-16 - Anne Uv
Lokal: 2403 Gösta Sandels

Fredag 20 april kl 13-16 - Martin Lagging
Lokal: K2320 Carl Kylberg

Fredag 25 maj kl 13-16 - Martin Lagging
Lokal: 2046 Nils Nilsson

Fredag 15 juni kl kl 13-16 - Anne Uv
Lokal: 2403 Gösta Sandels

Följande datum finns inbokade för höstterminen 2018:

Fredag 7 september kl 13-16
Lokal: meddelas senare

Fredag 28 september kl 13-16
Lokal: meddelas senare

Fredag 26 oktober kl 13-16
Lokal: meddelas senare

Fredag 30 november kl 13-16
Lokal: meddelas senare

Fredag 14 december kl 13-16
Lokal: meddelas senare

Plats

Det är institutionen som bokar lokal men du ansvarar själv för den tekniska utrustning som du behöver. Har du frågor kring detta vänd dig till samordnaren för utbildning på forskarnivå.

Granskningskommitté

Doktoranden och handledaren utser två ledamöter som ska ingå i granskningskommittén. Ledamöterna skall ha avlagt doktorsexamen och aktivt bedriva forskning vid Sahlgrenska akademin. Minst en av granskningskommitténs medlemmar ska vara docent. Halvtidsseminariet är i första hand en institutionsangelägenhet men någon av granskarna kan komma från annan institution eller annan fakultet. Båda könen bör vara representerade i granskningskommittén. Granskningskommittén ska kontrollera att etiska tillstånd finns och följs i de fall där dessa behövs. Jäv får inte förekomma mellan någon av granskarna och handledare alternativt mellan någon av granskarna och doktorand.

Ordförande i granskningskommittén är vanligen studierektor Anne Uv eller biträdande studierektor Martin Lagging.

Material som ska skickas in 

Följande material ska skickas in till samordnaren för utbildning på forskarnivå senast fyra veckor innan ett halvtidsseminarium: 

  • Blanketten ANMÄLAN OM HALVTIDSSEMINARIUM (pdf nedan, välj rätt blankett) OBS! Alla sidor förutom kursplanen ska bifogas. 
  • 1 x rapport om forskningsprojektet: sammanfattning, syfte, bakgrund, metoder, uppnådda resultat (manuskript och publicerade arbeten bifogas), forskningsplan för de kommande åren samt referenser. En halvtidsrapport är normalt 5-8 sidor (i teckenstorlek 12) inkl. figurer och referenser, men exkl. bilagor.
  • Vidimerade betyg/intyg från genomgångna kurser som inte registrerats i Ladok.

Blankett för anmälan om halvtidsseminarium 5 hp

Blankett för anmälan om halvtidsseminarium

Observera att du måste själv skicka din sammanfattning av ditt forskningsprojekt inklusive manus och publicerade arbeten till de två ledamöterna i betygsnämnden. Samordnaren skickar enbart till ordföranden. Efter godkänt halvtidsseminarium, fyll i uppnådd nivå på forskarutbildningen och lämna in detta dokument.

Hur går seminariet till?

En timma är avsatt för seminariet, det vill säga för presentation och diskussion. Presentationen bör vara ca 30 minuter, resterande 30 minuter används för diskussion med bedömningsgruppen samt för frågor från publik. När diskussionen är slut, det vill säga när timmen gått så träffas bedömningsgruppen, doktoranden och handledarna för en diskussion kring doktorandens forskarutbildning. Denna diskussion brukar vara ca 20 min. Vid godkänt halvtidsseminarium intygar huvudhandledaren att 50 procentsnivån är uppnådd för lönejustering. Se mer information om doktorandlön här.

Det är rekommenderat att ha det på engelska oavsett om bedömningsgruppen är svensk eller inte. Det gäller både presentation och skriftlig sammanfattning.

Kontakt

Ulrika Lantz Carlsson, samordnare för utbildning på forskarnivå Göteborgs universitet, institutionen för biomedicin

Besöksadress: Medicinaregatan 7B
Postadress:
Box 440,
405 30 Göteborg

Kontakta samordnaren när du vill boka datum för halvtidsseminarium eller när du ska lämna in de dokument som efterfrågas.

Sidansvarig: Ulrika Lantz Carlsson|Sidan uppdaterades: 2018-02-19
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?