Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Forskning

Forskningen vid institutionen bedrivs i många former och har många olika inriktningar, men ligger ändå i de flesta fall inom något av våra fyra nyckelområden

  • Cancer och stamcellsbiologi,
  • Genetik och molekylär medicin
  • Cell- och molekylärbiologi inkl glykobiologi eller
  • Infektion och immunologi.
     

Vår forskningsmiljö får ytterligare styrka av de många interaktioner som förekommer mellan dessa områden – exempelvis kan forskningsgrupper kombinera cancerforskning med immunologi/inflammation eller med genetik. Institutionen arbetar aktivt med att skapa miljöer för translationell forskning genom att främja samverkan mellan kliniska och prekliniska forskargrupper. Ett framstående exempel på sådant forskningssamarbete är Sahlgrenska Cancer Center, som också är en del av ett  regeringsfinansierat strategiskt cancerforskningsprogram. Det finns även flera andra forskningscentra vid institutionen.

 Våra forskargrupper erhåller en stor del av sina medel från anslag beviljade av forskningsstiftelser i Sverige, EU och andra länder, i nationell och internationell konkurrens. Privata stiftelser och donationer bidrar också frikostigt till institutionens forskningsverksamhet. Från dessa källor har institutionen också fått medel till större strategiska satsningar.

 I nära anslutning till våra forskningslokaler har Sahlgrenska akademin etablerat ett antal core facilities som förser våra forskare med den senaste teknologin i områden som imaging, proteomik, genomik, bioinformatik och musgenetik.

De olika forskargrupperna och deras projekt presenteras på respektive avdelnings forskarsida:

Infektionssjukdomar

Mikrobiologi och immunologi

Laboratoriemedicin

Medicinsk kemi och cellbiologi

Sök forskargrupp efter avdelning

Forskargrupper vid avdelningen för:

Infektionssjukdomar

Mikrobiologi och immunologi

Laboratoriemedicin

Medicinsk kemi och cellbiologi

Sidansvarig: Dan Baeckström|Sidan uppdaterades: 2019-02-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://biomedicine.gu.se/forskning/
Utskriftsdatum: 2020-01-25