Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Cytogenetiska och molekylärgenetiska undersökningar

Målsättning: Projekten syftar till att (1) med konventionell cytogenetik, spektralkaryotypering (SKY) och FISH karakterisera kromosommönstren i benigna och maligna solida tumörer, särskilt spottkörteltumörer, muskuloskeletala tumörer och endokrina tumörer; (2) identifiera och karakterisera nya gener lokaliserade till brottpunkterna i tumörspecifika kromosomrearrangemang och klarlägga de molekylära konsekvenserna av dessa; (3) studera funktion och betydelse av PLAG1-, HMGIC- och TEC-innehållande fusionsgener för uppkomst av tumörer; (4) relatera de cytogenetiska och molekylärgenetiska resultaten till tumörernas fenotyp och biologiska beteende.

Arbetsplan: Med cytogenetik, SKY och FISH kartläggs kromosommönstret i odlade tumörceller. Med molekylära tekniker studeras funktion, aktiveringsmekanismer och expressionsmönster för fusionsgener i olika typer av tumörer. Nya translokationsbrottpunkter kartläggs fysiskt och afficierade gener identifieras med etablerade molekylära tekniker.

Betydelse: Systematiska kromosomundersökningar av väldefinierade tumörmaterial ger viktig information om kromosomavvikelsernas art och specificitet och deras relation till tumörers morfologi och biologiska beteende. Med hjälp av SKY och FISH ges helt nya möjligheter att identifiera avvikelser som tidigare inte varit möjliga att urskilja. Kromosomavvikelserna ger också viktig information om kromosomsegment som kan förväntas innehålla gener av betydelse för uppkomst och progression av tumörer. Genom att identifiera och karakterisera dessa gener erhålls kunskap om nya patogenetiska mekanismer för tumörutveckling. På sikt bör denna kunskap få såväl prognostisk som terapeutisk betydelse.

Contact

Göran Stenman, Professor

Visiting Address:
Cancercentrum, SA

Postal adress:
Box 425
405 30 Göteborg

Phone:
+46 31 342 2922

E-Mail

Sidansvarig: Dan Baeckström|Sidan uppdaterades: 2011-04-19
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?