Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Biomedicinska analytikerprogrammet

Biomedicinska analytiker har en central och ansvarsfull roll på hälso- och sjukvårdens laboratorier och kliniker, där de tar fram underlag för diagnos och behandling. De är också eftertraktade inom läkemedelsindustri och bioteknikföretag. Yrket kräver både intresse för teknik och förmåga att möta människor. Tre års heltidsstudier leder till biomedicinsk analytikerexamen.

Expert på analys och undersökning

Biomedicinska analytiker kan välja att arbeta på vårdcentraler eller på sjukhuslaboratorier inom till exempel klinisk kemi, patologi och mikrobiologi. Arbetet omfattar analyser och undersökningar av blod, kroppsvätskor och vävnader. Det kan bland annat innebära att preparera vävnadsprover för att kunna bedöma cellförändringar med hjälp av mikroskop, undersöka om det finns virus eller bakterier i ett prov eller blodgruppera patienter och blodgivare eller analysera koncentrationen av ett läkemedel i blod för att avgöra vilken dos patienten behöver.

Andra biomedicinska analytiker genomför fysiologiska undersökningar för att ta reda på hur patienternas organ fungerar. Arbetet innebär mycket kontakt med patienter. Arbetsuppgifterna kan till exempel vara att använda ultraljud för att undersöka hjärta, blodkärl och njurar, att mäta hjärtats elektriska aktivitet för att bedöma sjukdomar som infarkt eller att registrera hur ett radioaktivt spårämne fördelar sig i kroppen med hjälp av gammakamera.

Sjukhuslaboratorierna erbjuder kreativa miljöer där forskning och utveckling är en viktig del av verksamheten. Biomedicinska analytiker kan också arbeta inom universitet, läkemedelsindustri eller bioteknikföretag. Arbetsuppgifterna varierar beroende på forskningsfält och företagens inriktning.

Teori och praktik

Under det första året får studenterna en introduktion till yrket och en bas inom huvudområdet biomedicinsk laboratorievetenskap. De läser även kurser i anatomi, fysiologi, farmakologi, kemi och cellbiologi. Inför termin 3 väljer studenten inriktning laboratoriemedicin eller fysiologi. Under den senare delen av utbildningen genomför de flera praktikperioder inom kliniska laboratorier eller på fysiologkliniker och vårdavdelningar. Utbildningen avslutas med ett examensarbete.

Undervisningen bygger på föreläsningar, gruppundervisning, laborationer, metodövningar och seminarier. Den verksamhetsförlagda utbildningen omfattar totalt cirka 20 veckor och sker framför allt inom Västra Götalandsregionen. Kurser examineras skriftligt eller muntlig och ibland i form av seminarieuppgifter. I vissa fall får studenterna praktiskt visa vad de lärt sig.

Studier utomlands

För dem som är intresserade av att studera utomlands finns goda möjligheter att göra det. Göteborgs universitet har samarbete med flera partneruniversitet runt om i världen. Läs mer om studier utomlands här.

Forskning

Utbildningen ger en bred bas för forskning och utveckling inom det biomedicinska området. Det krävs ytterligare ett års utbildning på avancerad nivå innan examinerade biomedicinska analytiker har tillträde till utbildning på forskarnivå.

 

Biomedicinska analytikerprogrammet omfattar 180 högskolepoäng och ger yrkesexamen som biomedicinsk analytiker. Socialstyrelsen utfärdar legitimation efter slutförd utbildning. Programmet ger också möjlighet till en generell examen på kandidatnivå.

Förkunskapskrav och anmälan

Programinformation

Utbildningsplan

Ansökan

Biomedicinska analytiker- programmet har 60 platser. Antagning sker varje hösttermin.

Sista anmälningsdag är den 15 april inför höstterminen.

Anmälan sker på www.antagning.se.

Sidansvarig: Evelyn Vilkman|Sidan uppdaterades: 2018-08-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?