Spridning av smittsamma mikroorganismer och den snabba utvecklingen av antibiotikaresistens är ett hot mot människors hälsa och medicinska framsteg. Inom sjukvården orsakar vårdrelaterade infektioner lidande för patienter och avsevärda kostnader. Att förhindra smitta och förebygga infektioner är en viktig uppgift för många yrkesgrupper.
Denna uppdragsutbildning ges på initiativ av Nordiska Ministerrådet och är öppen för sökande från de nordiska länderna (Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige).
Man kan gå uppdragsutbildningen om man har en vårdutbildning och minst två års yrkeserfarenhet, som exempelvis sjuksköterska eller läkare. Den sökandes arbetsgivare betalar för platsen.
Observera att specifika förkunskapskrav gäller för varje delkurs, om man läser enstaka kurser.
Om man har en kandidatexamen inom relevant område får man 15 högskolepoäng för varje godkänd kurs och utbildningen (kurs 1-4) leder till en svensk magisterexamen (1-year Master, 60 hp). Om man saknar kandidatexamen får man efter godkänd kurs/utbildning ett intyg/diplom.
Utbildningen ges även som en ordinarie universitetsutbildning med krav på minst kandidatexamen (ansökningsperiod 200315-200415). Mer information hittar du här: Studentportalen.gu.se. Kom ihåg att din ansökan måste vara komplett och att du som söker med utländsk bakgrund måste styrka alla behörigheter med transcripts/betyg.
Utbildningen består av följande fyra kurser som även kan läsas som separata kurser:
Kurs 1: Smittspridning och antibiotikaresistens, omgång 1 hösten 2019 / omgång 2 hösten 2020
Kurs 2: Infektionsepidemiologi och vaccinologi, omgång 1 våren 2020 /omgång 2 våren 2021
Kurs 3: Smittskydd och vårdhygien, omgång 1 hösten 2020 / omgång 2 hösten 2021
Kurs 4: Examensarbete, omgång 1 våren 2021 / omgång 2 våren 2022
Utbildningen ges på de nordiska språken svenska/norska/danska och/eller engelska.
Utbildningen bedrivs på halvfart och varje kurs omfattar en termin. Att gå kursen motsvarar alltså ungefär att arbeta halvtid.
Vi kommer att vara i Göteborg under en kortvecka per månad (måndag lunch till fredag lunch). Vi kommer då att arbeta intensivt med grupparbeten, föreläsningar och praktiska övningar. Mellan dessa tillfällen arbetar man hemma med olika uppgifter: läsa kurslitteratur och vetenskapliga artiklar, lösa problem och ta del av videoföreläsningar. Räkna med att hemarbetet kommer att ta minst 12 timmar per vecka.
Boende finns nära campusområdet till ett förmånligt pris för kursens deltagare (ca 700 SEK/natt) på Hotell Dockyard.
Evelyn Vilkman
Institutionen för biomedicin
Box 440
S-405 30 GÖTEBORG
SVERIGE
Tel: +46-31-786 4350
evelyn.vilkman@gu.se